Så kan du undvika knäskador när du är i skidbacken
Under tider där möjligheterna att resa utomlands har försvårats väljer många att snöra på sig pjäxorna och bege sig ut i backarna på skidsemestern. Det är dock något som ofta orsakar skador på knän och ledband, menar Johan Leanderson, klinikchef på Artrocenter.
– Det finns saker man kan göra i backen för att undvika dessa skador, men skulle skadan redan vara skedd finns vi på Artrocenter tillgängliga, säger Johan Leanderson, klinikchef på Artrocenter.
Enligt statistik åker två miljoner svenskar skidor varje år, och under året har trycket på de svenska skidanläggningarna varit rekordhögt. Många längtar efter känslan av att susa ned för backarna, men samtidigt innebär det en ökad risk när framförallt knäna belastas mer än vanligt.
Under fjolåret skadade sig ett 50-tal elitskidåkare, varav så gott som hälften av dessa var korsbandsskador eller andra typer av knäskador. Att förbereda sig innan du ger dig iväg nedåt är därför en mycket bra idé, säger Johan Leanderson, klinikchef på Artrocenter.
Att ha i åtanke
Oavsett hur mycket du arbetar med din teknik och fysik finns det alltid en liten risk att du kommer råka ut för skador, vare sig du är nybörjare eller på elitnivå. Om du trillar omkull, dina bindningar inte löses ut och du landar med kroppsvikten på knät – så riskeras ledbandet gå av.
– Det är därför väldigt viktigt att se över sin utrustning innan man åker iväg. Är bindningarna korrekt installerade, har jag rätt typ av skidor, etcetera. Men det är bara ett av många tips man bör ha i åtanke, menar Johan Leanderson.
Du som inte är alltför van med skidornas värld bör testa dig fram i mindre branta backar. Ju snabbare du åker, desto större är risken att du sliter av dina ledband. En annan sak som ofta kan te sig som en självklarhet är att inte ta dig vatten över huvudet: undvik att testa nya tricks eller hopp om du inte är helt säker på att det är en nivå du klarar av.
– Om du har möjlighet bör du i god tid innan din skidresa träna styrkan i både benen och bålen. Men den kanske allra enklaste regeln att komma ihåg är att med jämna mellanrum ta en paus i åkningen, för det är ofta när du är som tröttast som misstagen kommer – och då även skadorna.
Specialister på knäskador
Trots förberedelser och även om du följer de tidigare nämnda råden från punkt till pricka kan skador ändå uppstå. Skador i knäet är viktiga att behandla och kan ofta bli kvarstående om rätt åtgärder inte vidtas fortast möjligt.
Artrocenter erbjuder alltid snabb behandling inom idrottsskador som ortopedi, och Johan Leanderson stryker under vikten att söka hjälp i tid.
– Om man skjuter upp sitt besök börjar man ofta anpassa sitt rörelsemönster efter smärtan, och det kan ta väldigt lång tid att arbeta bort. Vi är specialister på denna typ av skador, och många fler, säger han och avslutar:
– Vi har som mål att alltid hjälpa patienter så snabbt som möjligt att komma tillbaka till ett liv, helt utan smärtor.
På Artrocenter erbjuder vi snabb behandling inom idrottsskador och ortopedi. En snabb behandling är ofta en förutsättning för bästa möjliga resultat och för att komma tillbaks till ett aktivt liv.
Ingemarsgatan 2
113 54 Stockholm
Telefontider:
Mån - Tors 09:00 - 12:00, 13:00 -16:00
Fre 09:00 - 12:00, 13:00 - 15:00
Kontakt:
info@artrocenter.se
08 - 408 89 090
Vi har landstingsavtal, frikort gäller.

Artrocenters anställda om att arbeta på ortopedkliniken: ”Vi är som en familj”
Artrocenter Arbetet på kliniken präglas av en stark teamkänsla och personliga relationer både med kollegor och patienter.

Artrocenter rustar upp för att kunna möta fler patienter
Artrocenter Allt fler patienter söker sig till ortopedkliniken Artrocenter i Stockholm och verksamheten har vuxit rejält under det senaste året.

Kirurgen: ”Vården prioriterar män när det gäller idrottsskador”
Artrocenter Attityden motverkar kvinnliga idrottare